Jiri Walek, en av grundarna till NEXTEDY och LiteCells av NEXTEDY, leder teamet för produkthantering och har dessutom översikt över kundernas kravspecifikationer. Han arbetar nära Polarions utvecklings- och marknadsföringsteam för att säkerställa att produktlanseringar sker smidigt men även för strategisk go-to-market-planering.
Utöver detta har hans företag NEXTEDY ett samarbete med Taipuva för att tillsammans öka värdet av Polarion på den nordiska marknaden.
Svårigheten att spåra risker
Under Taipuva Polarion Days 2024 demonstrerade Jiri NEXTEDY RISKSHEET, en interaktiv riskanalysredigerare utvecklad i samarbete med Siemens. Han nämnde begränsningarna med nuvarande riskhantering, som i hög grad förlitar sig på Excel. Excel har sina brister, såsom isolerad riskhantering, svårigheter att spåra risker till projektbehov, riskåtgärder som avskiljs från projektledningen alla de samt manuella kopierings- och klistringsåtgärder som leder till fel och begränsad återanvändning av data mellan projekt.
– Jag har en hatkärlek till Excel. Jag använder det dagligen och uppskattar det användarvänliga gränssnittet strukturerad data. Men nackdelen ligger i dess lagringskapacitet. Jag ogillar hur det integreras med SharePoint och dess brist på spårbarhet. Det går inte spåra en enda rad i Excel, vilket är ett problem när det kommer till effektiv datahantering.
Två favoriter kombinerat i en
Jiri fortsatte förklara att medan Excel saknar spårbarhet och effektiva återanvändningsalternativ, utmärker sig Polarion för sin förmåga att definiera datamodeller inom vilken disciplin som helst – vilket gör det till en mångsidig plattform för datahantering.
– Om du inte har den nödvändiga datan finns det ju inget att rapportera, så att bara köpa en dataplattform är inte tillräckligt. Det var därför vi på NEXTEDY började utveckla lösningar för att åtgärda glappet. Vårt mål var att kombinera användarvänligheten hos Excel med Polarion-plattformens alla smarta funktioner. Och här är vi idag.
Efter detta visade Jiri upp NEXTEDY RISKSHEET, och medan han demonstrerade verktyget lade han fokus på dess användbarhet över olika branscher – från medicin till bilindustri. Han pekade även på användargränssnittet.
– Det här är ett verktyg som hjälper till att organisera riskdata för funktionell säkerhet och cybersäkerhet. Med detta kan du skapa en graf över objekt, jämföra baslinjedata och revideringar. Vissa kanske menar att användargränssnittet påminner mycket om Excel, och på många sätt har de rätt. Men det centrala är att all nödvändig data finns tillgänglig. Du kan filtrera, kopiera och klistra in, precis som i Excel. Men det som skiljer systemen åt är att varje rad representerar ett arbetsobjekt. Här finns objekt som innehåller viktig information som status och klassificering. Dessutom är det enkelt att spåra förändringar, såsom ändringar i fält.
Lättanvänt gränssnitt för strukturerad data
Jiri betonade vikten av en robust datamodell, särskilt inom komplexa, medicinska processer.
– Nu ska vi förenkla det här. Jag kommer att kalla det riskregistrering eller riskanteckning från och med nu, vilket är mer passande. Man kan tänka på det som en modell där du har faror, situationer, skador och sannolikhet. Vissa av er kanske gillar tanken på att skapa ett träd med faror, situationer, skador och sannolikheter – ett riskträd. Men ibland är det mer komplicerat än så. Det man verkligen behöver förstå är att en riskanteckning ger kontext för klassificeringen.
Jiri fortsatte att förklara att en riskanteckning informerar om en specifik fara. I den kontexten finns det en situation som kan orsaka skada. Anteckningen anger sannolikheten för att faran leder till situationen och sedan sannolikheten för att situationen leder till skadan, och så vidare.
– Tänk dig nu att försöka skapa en sådan graf av objekt med bara Polarion. Det är inte möjligt. Vi behöver ett ordentligt gränssnitt. Så vad vi gör är att tillhandahålla ett gränssnitt som liknar Excel. Till exempel, om jag vill lägga till en annan skada börjar jag bara skriva och väljer den. I bakgrunden skapas det då en anteckning om risk kopplad till skadan och faran, vilket möjliggör strukturerad data på en hög nivå.
Spårbarhet för all dokumentation
Med bara några klick omvandlade Jiri konfigurationen från grundläggande till strukturerad, och demonstrerade verktygets anpassningsbarhet och effektivitet i hantering av riskdata. Han påpekade att medan Polarions modellkonfiguration förlitar sig på input från ett team, kan användare med RISKSHEET enkelt strukturera sin data i arbetsobjekt.
– Detta gör det möjligt att säkerställa spårbarhet för all dokumentation, vilket underlättar hanteringen, spårningen och kommunikationen av kritiska, produktrelaterade risker.
Taipuva partners with Nextedy to double the value of Polarion
We are proud to announce that Taipuva has formed a partnership with Nextedy that produces applications on top of Polarion ALM platform to boost user effectivenes and simplify user experience. Taipuva will start to provide services, support and software licenses for Nextedy products.