En ny generation av blodvärdestester
A mäta en patients blodvärde är en av de vanligaste insatserna som görs på en vårdcentral eller läkarmottagning. Boule Diagnostics är en av de ledande aktörerna inom området, med mer än 60 års erfarenhet sedan man utvecklade sin första blodcellsräknare. Idag erbjuder företaget ett stort antal lösningar med både teknisk utrustning och förbrukningsmaterial för såväl sjuk- och hälsovård som veterinärändamål.
För några år sedan startade Boule utvecklingen av sin nästa generation av testsystem för blodvärdesmätning, där grunden var en ny systemplattform. Företaget har två forsknings- och utvecklingsenheter, ett i Stockholm och ett i Florida, USA. Med två separata F&U-enheter blev förmågan att hantera, samordna och driva utvecklingsprocesser på olika geografiska arbetsställen en allt viktigare fråga.
Från noll till nytta
– Innan vi började utvecklingsarbetet för vår nya plattform så hade vi inget dedikerat verktyg för att hantera och styra design- och utvecklingsprocessen, säger Helena Börjesson, chief technology officer på Boule. Dokumentationen fanns i mappar med olika dokument och rapporter i textformat, med alla de risker och utmaningar som detta innebär, t.ex. när det gäller spårbarhet eller att hantera olika specifikationsnivåer och -versioner. Jag började på Boule i början av 2020 och det blev rätt snabbt uppenbart vilka fördelar som ett gemensamt verktyg för att hantera och dokumentera alla våra utvecklingsprojekt skulle innebära. Inte minst eftersom vi är verksamma inom det som kallas för life science, en bransch där aspekter som spårbarhet, dokumentation och efterlevnad är extremt viktiga och där de formella kraven inom dessa områden är mycket höga.
Boule hade genomfört en del mindre testprojekt med Polarion innan Helena Börjesson började på företaget, men hade inte gjort en full implementering av verktyget i sitt utvecklingsarbete.
– Eftersom vi var nöjda med utfallet av dessa tester såg vi inget behov av att utvärdera ytterligare alternativ innan vi valde att gå vidare med en full implementering av Polarion, säger Helena Börjesson. Vi är inte på långa vägar klara med implementeringen än, men vi är väldigt nöjda med de resultat vi hittills har uppnått. Även om vi redan tidigt sett många fördelar så är det inte förrän nu, när vi är på väg in i en industrialiseringsfas, som jag räknar med att vi kommer att se den verkliga nyttan och värdet som Polarion kan tillföra.
Boule använder Polarion för flera stödfunktioner i design- och utvecklingsprocessen. I Polarion hanteras alla kravspecifikationer, all riskbedömning och alla tester, och Polarion ingår i Boules kvalitetssäkringssystem. De digitala godkännande- och signeringsfunktionerna som finns i Polarion är godkända av relevanta medicinska myndigheter, vilket är en klar fördel som påtagligt förenklar administration, spårbarhet och kvalitetskontroll.
Användarvänlighet en nyckelfaktor för smidig implementering
– En av de stora fördelarna med Polarion är användargränssnittet, förklarar Helena Börjesson. Vi har breddat användarbasen för Polarion i många av våra processer och har därför också tagit in många nya användare i systemet. Jag är klart imponerad över hur snabbt våra medarbetare kommit i gång med verktyget. När vi breddade användningen av Polarion satte vi också en tight tidplan för projektet – och levererade i rätt tid med 100% leverans mot specifikation. Självklart jobbade alla hårt för att nå målet, men utan Polarion hade vi aldrig lyckats nå det i tid. Faktum är att jag anser att implementeringen av Polarion i vår design- och utvecklingsprocess har varit det både smidigaste och effektivaste implementeringsprojekt av ett verktyg som jag varit med om – och jag har varit med om en hel del sådana under mitt yrkesliv.
En erfaren partner
– Taipuva har haft en viktig roll i den smidiga implementeringen, säger Helena Börjesson. De har så stora och breda erfarenheter som vi kunde dra nytta av, eftersom de hela tiden kunde återkoppla till dessa och guida oss genom implementeringsprocessen. De har varit en riktigt bra partner och har gjort att vi undvikit en hel del basala men vanliga misstag som jag är säker på annars skulle ha inträffat.
Three key learnings
Helena Börjesson menar att det finns ett antal nyckelfaktorer för att framgångsrikt implementera ett system som Polarion tillsammans med Taipuva. Här är tre av hennes viktigaste lärdomar:
- Uppfinn inte hjulet. Du kommer inte att vara den första som har ett sådant behov, så lyssna till råden som en erfaren partner som Taipuva kan ge dig. Ställ frågor som ”hur har andra företag löst detta, och vilka prioriteringar gjorde man då?” innan du gör dina val av lösning eller process. Genom att lära av andra kommer ditt projekt att både gå snabbare och vara mer framgångsrikt.
- Ha en tydlig och dedikerad intern struktur. Även den bästa implementeringspartnern behöver ha en tydlig struktur på kundsidan att arbeta mot för att projektet ska löpa smidigt. Se till att dina nyckelpersoner i projektet får tillräckligt med tid och resurser för att kunna ägna sig åt projektet och leda det så att det löper friktionsfritt.
- Våga sätta ambitiösa mål. En tight deadline och ambitiösa skalbara mål lyfter fram medarbetarnas kreativitet, så länge som de samtidigt också får relevanta resurser för att driva projektet och tillräckligt med frihet för att kunna styra sina insatser på egen hand. Självklart ska målen vara realistiska och nåbara, men alltför många företag verkar vilja vara lite bekväma och tillåter därmed att tidplanerna förlängs, eller att förväntningarna sänks etc. Resultatet blir inte dubbelt så bra bara för att projektet tillåts ta dubbelt så lång tid. Se hellre till att få en första prototyp färdigt snabbt, och jobba sedan vidare med denna i olika steg mot en färdig lösning, hellre än att försöka göra hela leveransen i ett enda steg.